648 відвідувачів онлайн

Кабмін виділив місцевим бюджетам 27 мільярдів на покриття різниці в тарифах на тепло

Кабмін виділив місцевим бюджетам 27 мільярдів на покриття різниці в тарифах на тепло

Кабінет міністрів затвердив порядок та умови надання місцевим бюджетам субвенції, щоб покрити різницю в тарифах на тепло і погасити заборгованість перед НАК "Нафтогазом".

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив у Тelegram.

"Сьогодні уряд затвердив порядок та умови надання такої субвенції. Отримання коштів дозволить теплопостачальникам звільнитись від боргів та розпочати модернізацію власних підприємств", – зазначив він.

Очільник уряду нагадав, що виконання цих умов передбачено в Меморандумі з місцевою владою. Очільники міст взяли на себе зобов’язання не підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду для людей у цьому опалювальному сезоні, а уряд – покрити різницю в тарифах.

Згідно з пояснювальною запискою до відповідного проєкту постанови, Кабмін затвердив порядок та умови надання субвенції з державного бюджету на погашення заборгованості з різниці в тарифах, що утворилася на 1 червня 2021 року, на загальну суму 26,9 млрд грн.

Із цієї суми 22,45 млрд грн буде спрямовано підприємствам теплопостачання, 4,45 млрд грн – водопостачання та водовідведення.

За даними Мінрегіону, ці кошти мають спрямувати 376 підприємствам, з яких – 205 ТКЕ та 171 підприємство водоканального господарства.

Субвенція покликана погасити заборгованість за спожитий природний газ перед НАК "Нафтогаз України" та перед держбюджетом зі сплати ПДВ.

Постанова також визначає розподіл субвенцій по регіонах, типовий договір про організацію взаєморозрахунків щодо погашення заборгованості, форми реєстру учасників взаєморозрахунків, а також вносить зміни до порядку електронного адміністрування податку на додану вартість.

Нагадаємо, 30 вересня представники центральних та місцевих органів влади підписали Меморандум, покликаний не допустити підвищення тарифів на опалення та гарячу воду в опалювальному сезоні 2021-2022 років. У документі передбачено зобов'язання центральної влади, НАК "Нафтогаз України" та органів місцевого самоврядування. Зокрема, Верховна Рада має додатково перенаправити до місцевих бюджетів 4% надходжень від податку на доходи фізосіб на суму не менше 11 млрд грн у 2022 році, а також виділити субвенції громадам із низькими доходами вже у четвертому кварталі 2021 року.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський 27 серпня підписав закон "Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу". Згідно з пояснювальною запискою, документ покликаний створити врегулювання заборгованості суб'єктів ринку природного газу та супутніх ринків, загальний обсяг якої станом на 1 травня 2021 року оцінювався близько 100 млрд грн

Джерело:  Тelegram
Коментувати
Сортувати: