590 відвідувачів онлайн

Міненерго шукає 1 мільярд для збільшення видобутку вугілля на повернених державі Ахметовим шахтах

Міненерго шукає 1 мільярд для збільшення видобутку вугілля на повернених державі Ахметовим шахтах

Міністерство енергетики шукає мінімум 1 млрд грн для фінансування заходів задря підвищення вже до січня наступного року видобутку вугілля на шахтах держпідприємства "Добропіллявугілля-видобуток".

Про це міністр енергетики Герман Галущенко повідомив на засіданні комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП, інформує Інтерфакс-Україна.

"Зараз ми шукаємо джерела для того, щоб швидко вкласти ці гроші. Вже є низка напрацювань. Сьогоднішні інвестиції дадуть змогу вже максимум через два місяці збільшити видобуток", – повідомив Галущенко.

Крім того, міністр зазначив, що зараз Міненерго веде переговори з Міністерством фінансів для того, щоб закласти до державного бюджету наступного року кошти на модернізацію шахт та заходи щодо зростання видобутку.

Під час засідання комітету він наголосив на важливості розвитку власного видобутку вугілля, зокрема, щоб не залежати, за його словами, "від можливих логістичних перешкод". При цьому він вказав на труднощі поставок вугілля з Росії та Казахстану через їхню блокаду з боку Російської Федерації.

"І ми навіть не розраховуємо на те, що завтра щось зміниться у політиці Росії, ми на це навіть не дивимося", – наголосив Галущенко.

За його словами, у зв'язку з цим із проблемами щодо доставки вугілля зіткнулося державне ПАТ "Центренерго".

"Центренерго", маючи підписаний контракт на 660 тис. тонн вугілля з Казахстану протягом усього ОЗП, сьогодні має складнощі з його постачанням. Вони шукають можливі логістичні шляхи щодо доставки цього вугілля в Україну", – пояснив міністр.

Водночас він зазначив, що розрахунок робиться на постачання вугілля морем, а також імпорт із Польщі.

"19 числа перший човен прибуває. Є імпорт, який іде з Польщі. Він невеликий, але йде зараз", – розповів голова Міненерго.

За підрахунками Міненерго, у листопаді власний видобуток вугілля становитиме 1 450 тис. тонн, з яких 1 230 тонн мають видобути приватні компанії та 220 тис. тонн – державні шахти.

"За листопадового споживання 1,9 млн тонн ми бачимо, що ця різниця має бути покрита імпортом. Дані і приватних компаній, і "Центренерго" говорять про те, що ця ситуація буде забезпечена", – висловив упевненість глава Міненерго.

Як повідомлялося, станом на початок тижня запаси вугілля на складах теплових електростанцій генкомпаній (ГК ТЕС) України опустилися до 378 тис. тонн, зменшившись за тиждень на 21,1% (на 101,3 тис. тонн).

Нагадаємо, на початку жовтня 2020 року Кабінет міністрів підтримав пропозицію енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова про розірвання договору оренди цілісного майнового комплексу ДП "Добропіллявугілля", який ДТЕК за часів Януковича взяв в оренду до 2059 року. ДТЕК не пояснював, чому група Ріната Ахметова вирішила відмовлятися від шахт "Добропіллявугілля". Повернення майнового комплексу підприємства у державну власність завершилось на початку квітня 2021 року. 

Водночас у останні місяці "Добропіллявугілля-видобуток" не виконує план з видобутку вугілля, за даними на сайті Міненерго.

Джерело:  Інтерфакс-Україна
Коментувати
Сортувати:
Міненерго шукає 1 мільярд...
-----------------------------------------
А чего искать?
Идите к Зеленскому.
Тот с завидной регулярностью не один миллиард, а гораздо больше, как с барского плеча, раздает то направо, то на лево, чтобы повысить свой рейтинг.
показати весь коментар
18.11.2021 18:47 Відповісти
народ поможет если шо
показати весь коментар
19.11.2021 12:24 Відповісти
Тю, прям сьогодні ВР дозволила КабМіну додатково виділити 2,5 млрд. грн. на "Велике будівництво". Тож можна десь там пошукати, тим паче для енергетичної безпеки держави повинні виділити
показати весь коментар
18.11.2021 19:53 Відповісти
Рыжий урод все развалил, используя до износа, а теперь за счет гос-ва восстанавивать. И так во всем у него, по ходу.
показати весь коментар
18.11.2021 20:01 Відповісти
Для чого держава брала доведені Ахметовим до банкрутства шахти? Всі шахти збиткові. Їх потрібно закрити а мільярд витратити на закупівлю вугілля закордоном. Тетчер це зрозуміла ще в 80-х роках минулого століття адже вона не думала про дерибан.
показати весь коментар
18.11.2021 20:36 Відповісти
держава ЛОХ якщо приймає на баланс знищенні вщент підприємства видобутку ресурсів. Хто проводив експертизу цих підприємств ?? - продажні тварини. це не Ахметов винний - це винні ті хто вішає на Україну борги. Чиновників під суд. Тварини-чиновники повинні бути покарані і всі мають знати цих "героїв" .
показати весь коментар
18.11.2021 23:00 Відповісти
охметовская мразь развалила шахты, а лохи теперь заплатят ...
а бандит охметов купит еще пару особняков на средиземноморье ..
показати весь коментар
19.11.2021 08:53 Відповісти
В совковое время 200 тыс.тонн добывали 2 шахты А НЕ ВСЕ. А упала добыча потому что МРАЗИ сказали что в стране где 45% тепловой генерации на угле уголь "ненузен". "Ми ево кюпим" Купили? Самые большие дотации ПРИ КОПЕЕЧНОЙ- цене 12 млд грв.-1.5 млр$ при уродах хозяйственниках,( похоронивших угольную отрасль на" схемах" - аренда= прибыль на прокладку,затраты на шахту). Даже тогда СУММАРНЫЕ затраты и ПРИБЫЛЬ для бюджета не соизмеримы. Ведь работа шахты это не только зарплата,а значит налоги с людей вместо их содержания. Это налоги с предприятия,это работа отраслей,обеспечивающих функционирование угольной отрасли( энергетика,тяжелое машиностроение,химия...) Кумулятивный эффект от функционирования отрасли громадный. Но ГЛАВНОЕ уголь за ГРИВНИ ,а не за доллары( их же **** надо заработать,эти миллиарды или .занять..под уууусловияяя) Но эти паскуды,типа которые руководят экономикой что вещали- да ето" 19 в! Да,****,19в. Но 45% энергетики на угле,понимаете аргумент,придурки. И вы не Великобритания( придурки,похоронившие уголь и людей,40% которых ДО СИХ ПОР не у дел),у ВАС НЕТ РЕСУРСА. НАДО СНАЧАЛА ЗАМЕСТИТЬ 45% э/э на теплогенерации ,а затем ХОРОНИТЬ. Не НАОБОРОТ. Понимаете, придурки? Что бы сейчас нарастить добычу надо на ВЫРАБОТАННЫХ участках МАШИННЫМ способом разработать пласты ниже 40см. И для этого НЕ НУЖНЫ миллиарды,надо просто РАЗРЕШИТЬ это и ДОПУСТИТЬ тех кто сделает ЭТО и ЧЕСТНО заплатить за уголь. То что вы собираетесь и декларируете требует не двух месяцев. ОДИН участок готовится ГОД( при имеющейся инфраструктуре шахтостроя,которого НЕТ.)А их на ОДНОЙ на шахте несколько. Ни одна шахта не потянет одновременную подготовку даже двух добычных участков. Так и шахтостроители разбежались,а это СПЕЦИАЛИЗИРОВАННЫЕ работы( город маленький под землей построить) Вы,придурки,даже не удосуживаетесь хотя бы для общего развития изучить предмет. Временщики .
показати весь коментар
19.11.2021 09:32 Відповісти
Мені цікаво - чим займались ці уйопки вже скоро три роки??? Розграбовували потенціал, який накопичився за роки каденції «бариги»???
Вони вважали, що весь час так буде??? - Хай бєня купляє російське вугілля, а українські шахти зупиняються... Хай бєня електрику купляє нижче собівартості - компенсуємо тарифами для лохів... Хай працює генерація, яка належить олігархам, а державна хай постоїть - головне відосіки знімати, за «боротьбу» з олігархами...
Але вичвилось, що гроші закінчуються і скоро можуть почати бити і починаються судорожні пошуки виходу...
показати весь коментар
19.11.2021 12:27 Відповісти